Cumartesi, Ağustos 17, 2013

Şeftalili Pasta







Herkese güzel bir haftasonundan merhaba...
Yaz geçmeden tadına doyamadığımız bazı meyvelerden birşeyler yapmak istedim ve evde var olan ve pasta için kullanabileceğim en uygun meyveli seçtim. Şeftali:)

Hem hafif kreması hemde şeftalinin o güzel tadını verdiği evde de kolayca uygulayabileceğiniz güzel bir pasta tarifi veriyorum şimdi size..

Pandispanya kek hamuru(kakaolu)

Malzemeler

4 adet yumurta
4 Türk kahvesi fincanı toz şeker
4 Türk kahvesi fincanı un
2 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı sıvı yağ
3 yemek kaşığı kaynar su
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Hazırlanması

Yumurta aklarını bir kaseye kırıp toz şekerin yarısı ile birlikte krema haline gelene kadar çırpın.
 
Ayrı bir kasede yumurta sarılarını, kalan şekeri ve kaynar suyu şeker eriyinceye kadar yaklaşık 3-4 dakika çırpın. Şeker eriyince sıvı yağı ekleyin ve çok az daha çırpın. 

Un,kakao,vanilya ve kabartma tozunu diğer bir kasede harmanlayın. 

Harmanladığınız bu karışımı yumurta sarılarının bulunduğu kaseye ekleyin. Bir tel çırpıcı yada plastik bir spatula ile karıştırın. 

Son olarak karışıma yumurta beyazlarından ve şekerden elde ettiğimiz kremayı ekleyin.(Kremanın kıvamının kaçmaması için hızlı bir şekilde değil, yavaş yavaş karıştırın.) 

Elde ettiğiniz pandispanya hamurunu yağlanmış ve unlanmış kalıba dökerek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 40-45 dakika pişirin.

(Pişip pişmediğini kürdan batırıp kürdan temiz çıktığında anlayabilirsiniz.)

 
Pasta Kreması tarifi

Malzemeler

  • 5 su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya
Hazırlanması
  • Süt, yumurta, un, nişasta ve şekeri bir tencereye koyup, çırpma teliyle homojen bir hal alana kadar çırpın.
  • Ocağın altını yakarak bu karışım kaynayana kadar karıştırın. (Kısık ateşte)
  • Kaynadıktan 1-2 dakika sonra ocaktan alın.
  • Tereyağı ve vanilyayı ekleyip, mikserle çırpın.
  • Kabuk tutmaması için arasıra karıştırın. Soğumaya başlayınca pastanızda kullanabilirsiniz.

Pandispanya kekiniz ılınınca büyüklüğüne yada arzunuza göre 2'ye veya 3'e bölün. 

Böldüğünüz kekin ilk katını süt veya meye suyuyla bir fırça yardımı ile ıslatın. 

Sonra yapmış olduğunuz kremayı kenarlarına çok yaklaştırmadan sürün.(Kenara doğru ne kadar krema yığarsanız üstüne kapatacağınız kekin ağırlığından dolayı yanlardan krema taşacaktır. )

Ben yazdığım gibi meyve olarak şeftaliyi tercih ettim. Şeftali dilimlerini çok ince keserek krema üzerine koydum. Daha sonra kekimin 2. katını yerleştirdim. Eğer siz kekinizİ 3'e bölecekseniz o halde aynı işlemi 2. kat için uygulayınız. 
Bu işlemden sonra pastanızı buzdolabına kaldırarak 1-2 saat bekletiniz. 

Pastanın dışı için hafif bir krema düşündüm ve krem şanti kullandım. 
Aslında pastaların dışı için krem şanti pek uygun olmuyor. Çünkü pastanız buzdolabı dışında fazla kalırsa diğer kremalara göre daha çabuk erime yapıyor. Bu ayrıntıya burda yazmadan geçemeyeceğim. 

Ben hemen tüketileceği için krem şanti kullandım. Zaten ben size bu yazıyı yazarken çoktan yarısı bitmişti bile:)))

Sevgiler








Yorum Gönder